Hoe breng ik mijn lenzen in en hoe doe ik ze uit?

Als je het eenmaal door hebt, is het indoen en uitdoen van contactlenzen een fluitje van een cent. Maar als je net bent begonnen met het dragen van lenzen kan je wel wat hulp gebruiken.

Contactlenzen

De contactlensspecialist van Hans Anders geeft je graag uitgebreid en deskundig advies over de wijze waarop je je lenzen dient in te brengen en te onderhouden. Veilig contactlenzen dragen, is erg belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Hieronder lees je handige tips over het indoen en uitdoen van lenzen terug.

Voordat je je lenzen indoet

Was voordat je een contactlens oppakt eerst je handen met water en zeep en droog ze met een pluisvrije doek. Als de lens op je vinger ligt moet hij eruit zien als een kommetje. Oogt de lens als een schoteltje, dan is hij binnenstebuiten gekeerd.

Het indoen van een lens

Houd je oogleden goed geopend aan de wimpers en plaats de lens met de wijsvinger van de andere hand op het midden van de oog. Kijk naar beneden en laat het onderste ooglid langzaam los. Laat daarna het bovenste ooglid zakken. Wanneer beide oogleden gesloten zijn, kan je best even de oogleden “masseren”, zo duw je alle lucht die nog onder de lens zit, weg waardoor hij veel beter hecht.

Het uitnemen van een lens

Controleer of de lens los op je oog zit. Is dat niet het geval, knipper dan een paar keer flink met je ogen. Leg je wijsvinger op de lens en schuif de lens naar beneden. Nu kan je met je andere hand de lens voorzichtig uitnemen.

Het schoonmaken van je lenzen

Leg een lens in de palm van je hand en voeg een kleine hoeveelheid lenzenvloeistof toe. Wrijf de lens voorzichtig schoon met een horizontale beweging (niet draaien!). Zorg dat de lens aan beide zijden goed schoon is. Als je de lens in je handen reinigt, worden de poriën van de lens open gezet. Hierdoor neemt de lens makkelijker vloeistof op en kan deze sneller gedesinfecteerd worden.

Gebruik je siliconen hydrogel lenzen, houd er dan rekening mee dat deze een poreuzer oppervlak hebben dan andere lenzen. Zorgvuldig reinigen is daardoor extra belangrijk.

Het bewaren van je lenzen

Contactlenzen bewaar je in een speciale lenshouder. Vul deze houder met schone lenzenvloeistof voordat je je lenzen uitneemt en laat je lenzen hier minimum 6u inzitten. Als je je lenzen terug wilt aandoen, leeg je de lenzenhouder en laat hem aan de lucht drogen. Vervang de lenshouder bij voorkeur bij elke nieuwe fles.

Voor het slapen gaan

Neem voordat je gaat slapen je lenzen altijd uit. Slapen met je lenzen in kan namelijk leiden tot schade aan het oog.