Lenzen en hooikoorts

Deze tips helpen jou er doorheen

Het is weer lente en de zon doet haar werk goed. Alles groeit en bloeit. Prachtig natuurlijk, alleen nemen daarmee ook de hooikoortsklachten toe. Heb jij vaak last van hooikoorts? En draag je lenzen? Dan voelt het extra vervelend als je ogen geïrriteerd raken. Geen zorgen, wij helpen je de lente door met onze beste tips.
 

Wat is hooikoorts ook alweer?
Bij hooikoorts ontstaat er irritatie aan de neus, luchtwegen of ogen als gevolg van een allergische reactie op bijvoorbeeld stuifmeel, graspollen, bomen of struiken.
De symptomen van hooikoorts zijn verschillend per persoon, maar denk bijvoorbeeld aan rode, tranende en geïrriteerde ogen of een loopneus. De klachten komen het meeste voor van april tot en met september maar kunnen per persoon verschillen. Voor verschillende pollen geldt namelijk ook een verschillende bloeitijd en niet iedereen is (gelukkig) voor alle pollen gevoelig.
 

Irritatie van je ogen als lensdrager
Misschien zou je verwachten dat contactlenzen je ogen juist beschermen tegen stuifmeel, maar helaas is het vaak zo dat de ogen van lenzendragers extra geïrriteerd raken. Dat komt omdat contactlenzen poreus zijn en daardoor zuurstof en vocht doorlaten.
Daardoor kan ook stuifmeel je ogen binnendringen en zo een allergische reactie veroorzaken. Je ogen maken dan extra eiwitten aan, die weer in het traanvocht terechtkomen. Dat is de oorzaak van de jeuk die je ervaart en zorgt ook voor nog meer irritatie als je lenzen dichtslibben.
 

De beste tips om irritatie bij hooikoorts tegen te gaan
Gelukkig is er met een beetje hulp wel iets te doen tegen de irritatie van je ogen als contactlensdrager. Maar hoe dan? Check onze tips!

1. Vermijd pollen
Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk contact met stuifmeel te voorkomen. Bescherm waar mogelijk je ogen en was extra goed je handen voordat je je contactlenzen in – of uitdoet.
Om pollen in je huis te weren is het slim om gedurende het pollenseizoen deuren en ramen overdag dicht te houden. Alleen ’s ochtends, ’s avonds of na een regenbui luchten, beperkt de hoeveelheid stuifmeel dat naar binnen vliegt enorm.

2. Draag een zonnebril
Draag in het hooikoortsseizoen zoveel mogelijk een zonnebril. Een zonnebril sluit namelijk de ogen goed af en beschermt daarmee tegen de pollen. 

3. Was vaker je haar
Zelfs in je haren blijven pollen graag plakken, dus was als het kan je haren wat vaker. Toptip: Doe dit dan ’s avonds voordat je naar bed gaat om pollenvrij te gaan slapen.

4. Bedden verschonen
Pollen blijven goed hangen in stoffen. Dus ook je beddengoed is een verzamelplek van pollen. Verschoon je bed wat vaker en lucht alleen ‘s ochtends als de concentratie stuifmeel het laagst is.

5. Niet wrijven
Krijg je toch last van stuifmeel en heb je daardoor ook jeuk in je ogen? Probeer dan niet te wrijven, hoe verleidelijk ook. Het maakt de irritatie alleen maar groter. Een goede tip is om je ogen te spoelen of met een nat washandje schoon te maken.

6. Lenzen en make-up
Door make-up kunnen je lenzen vervuilen en makkelijker irriteren. Gebruik daarom zo min mogelijk make-up om je lenzen in hooikoortstijd zo schoon mogelijk te houden. Wil je toch make-up dragen? Zorg dan dat je altijd eerst je lenzen in doet en daarna pas je make-up aanbrengt om de kans op vervuiling van je lenzen te beperken.

7. Daglenzen dragen
Heb je al eens overwogen om daglenzen te dragen? Dat kan nu een groot voordeel zijn. Bij daglenzen doe je immers elke dag een schone lens in en geen lenzen die al stuifmeel hebben doorgelaten of al dichtgeslibd zijn. Zoek je fijne daglenzen, bekijk eens ons brede assortiment.

8. Je lichaam laten wennen aan pollen
Wist je dat je je lichaam ook kunt laten wennen aan de pollen? Gebruik eens onbewerkte en ‘rauwe’ honing in je dranken. In honing zitten namelijk ook pollen waardoor je antistoffen ertegen opbouwt en daarmee beter bewapend bent tegen de hooikoorts.

9. Check de hooikoortsvoorspellingen
In het hooikoortsseizoen kun je per dag bekijken hoeveel stuifmeel er in de lucht zit. Zo kun je inschatten hoeveel last van irritatie je krijgt en/of welke maatregelen je moet nemen.