Hoelang mag ik mijn lenzen dragen?

Contactlenzen

Start je met het dragen van contactlenzen? Begin dan rustig en geef je ogen de tijd om eraan te wennen. Op je eerste dag is 4 uur meer dan genoeg. Bouw dit langzaam op met 2 uur extra per dag. Daarna beperk je je tot een maximale draagtijd van 12 uur. Draag je ze niet dagelijks, dan is het wijs om niet over de 8 uur te gaan en zet je voor de overige uren gewoon je bril op.

Hoe weet ik dat mijn contactlenzen opgebruikt en aan vervanging toe zijn?

Het is erg belangrijk de aanbevolen vervangfrequentie van je lenzen te respecteren. Draag je ze toch te lang dan kunnen je ogen lijden aan een van deze klassieke symptomen: troebel zicht, lensverkleuring, allerlei afzettingen en andere irritaties.

Op langere termijn kunnen er zelfs allergieën of andere complicaties optreden.

Waarom je contactlenzen tijdig vervangen?

Ook al reinig je je lenzen volgens het boekje, een contactlens wordt nu eenmaal vuil tijdens het dragen. Hoe? Ons traanvocht bevat eiwitten, vetten, dode cellen en deze elementen bevuilen de lens. Daardoor kan de lens meer schadelijke bacteriën aantrekken. Bovendien kunnen ook de kliertjes rond het oog geïrriteerd geraken waardoor deze meer afscheidingsstoffen produceren en de lens nog vuiler wordt. De natuurlijke staat van het oog is verstoord en er ontstaat een vicieuze cirkel waarbij ook een nieuwe lens onmiddellijk bevuild wordt.

Krijgen onze ogen wel voldoende zuurstof door een lens?

Ja, op voorwaarde dat we ze wederom niet te lang vervuilen. Vervangen we ze te laat dan blokkeert de lens de zuurstofvoorziening naar het hoornvlies, met allerlei complicaties en infecties tot gevolg. 

Wat kan er gebeuren als je je contactlenzen te lang inhoudt?

In eerste instantie kan er een bindvliesontsteking optreden, wat later kan overgaan op een hoornvliesontsteking. Pijn doet dit niet, het kan wel leiden tot allerlei ongemakken met name voor het hoornvlies. Een infectie kan ook het gevolg zijn van een contactlensallergie of een overgevoeligheid. 

Wel pijnlijk zijn de diepere ontstekingen. Bij een hoornvliesontsteking of keratitis ben je bijvoorbeeld overgevoelig voor licht en kan je minder scherp kijken. Het spreekt voor zich dat je je in zulke gevallen tot de dokter wendt, je wacht met lenzen dragen tot na de infectie en je je lenzen, lens-etui en de vloeistof vervangt. Een banale ontsteking kan anders overgaan naar een chronische ontsteking!