Hoe herken je gehoorverlies? 5 vaak voorkomende symptomen

Horen

Klinkt “wat zeg je?” jou bekend in de oren? Verlopen de conversaties met je gesprekspartners de laatste tijd opvallend stroever dan gewoonlijk? Dan is de kans groot dat je gehoor niet optimaal werkt. Het vroegtijdig opsporen van gehoorschade is essentieel om ernstiger te voorkomen. Maar de eerste signalen zijn niet altijd even duidelijk. Hoe herken je beginnend gehoorverlies?

Checklist: de eerste symptomen van gehoorschade

Tijdelijke of permanente oorsuizingen

Bij oorsuizen of tinnitus heb je vaak last van een fluittoon, een geruis, een achtergrondgeluid of een gepiep in de oren. Oorsuizingen zijn vaak het gevolg van een plots geluid zoals een revolverschot of langdurige blootstelling aan lawaai zoals tijdens een fuif. Als je regelmatig oorsuizingen hebt na een nachtje uit negeer je dat beter niet, je oren sturen namelijk een alarmsignaal uit. Anticipeer daarom tijdig en bescherm je oren met gehoorbescherming op maat.

Liplezen als hulpmiddel

Omdat iedereen zo onduidelijk lijkt te mompelen moet je steeds vaker vragen om wat harder te praten of zichzelf te herhalen. Het verlies van gehoor ga je onbewust compenseren met liplezen, waardoor je bepaalde spraakklanken die op elkaar lijken toch van elkaar kan onderscheiden. Dat lijkt een oplossing, maar het valt je omgeving wel op dat je steeds luider begint te praten. Vrienden en familie maken je daar regelmatig attent op.

Groepsgesprekken vragen de grootste inspanning

Een luidruchtige omgeving met veel mensen op korte afstand van elkaar en een slechte akoestiek maakt het voor jou moeilijk om actief deel te nemen aan een gesprek. Je kan niet langer onderscheiden wat door wie gezegd wordt, waardoor de essentie van het gesprek je ontgaat. Vooral als je met je gezicht weg van je gesprekspartner staat heb je de grootste moeite om het gesprek te volgen.

Bellen wordt steeds moeilijker

Telefoongesprekken zijn voor jou niet prettig meer, want het is bijzonder lastig om te praten met iemand die je niet kan zien. Als je aan het telefoneren bent lijkt het alsof je gesprekspartner te stil praat of het volume van de telefoon niet luid genoeg staat. Vooral de klanken ‘s’ en ‘th’ bezorgen jou regelmatig fronsende wenkbrauwen.

Mensen klagen dat je de radio en TV te luid zet

Een van de meest duidelijke alarmsignalen van beginnend gehoorverlies is het volume van tv en radio steeds luider zetten. Je hebt het zelf zelden door, maar je huisgenoten wijzen je er steeds meer op, wat tot grote frustraties en zelf ruzie met je partner kan leiden. Geen paniek, er zijn hiervoor oplossingen zoals speciale hoofdtelefoons met oordopjes. Maar het wordt nu wel tijd om een afspraak te maken met een audioloog!