Hoe herken je een goede zonnebril?

Een goede zonnebril beschermt tegen verblinding, maar moet ook zo veel mogelijk UV-stralen filteren.

Bescherm je ogen tegen de zon

Een goede zonnebril beschermt tegen verblinding, maar moet ook zo veel mogelijk UV-stralen filteren. Let er dus op dat glazen voldoende groot zijn. Indien niet kunnen ze de ogen niet beschermen tegen rechtstreekse of onrechtstreekse stralingen.

Het is evident dat je je zonnebril meer draagt in de zomer dan in de winter. Laat je wel niet verrassen door bewolkte dagen. 50% van de UV-stralen dringen immers door het wolkendek heen.

Een zonnebril met of zonder UV-bescherming.

Er bestaan zonnebrillen met gewone gekleurde glazen zonder UV-bescherming. Zij beschermen je ogen onvoldoende. Integendeel, zodra het donker wordt verwijden de pupillen zich waardoor meer schadelijke stralen tot het netvlies kunnen doordringen. De stralen kunnen tot pijnlijke ontstekingen van het bindweefsel leiden met als resultaat: blijvende schade aan het hoornvlies.

Een zonnebril met UV-bescherming is dus noodzakelijk. Staat er UV-400 op de bril, dan ben je zeker dat je zonnebril de schadelijke stralen grotendeels afblokken.

Gerust met de Europese normen.

De Europese normen leggen de filterkwaliteit vast. Koop dus alleen een zonnebril die een CE-kenteken dragen, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer, of de bescherming tegen verblinding. Er zijn vijf categorieën van bescherming van 0 (tot 20% absorptie van het licht) tot 4 (92-97% lichtabsorptie).

  • 0 - Bij bewolkt weer in de stad of binnen. Geeft geen bescherming.
  • 1 - Bij gesluierde hemel met matig licht.
  • 2 - Bij mooi weer.
  • 3 - Bij hevig licht, op zee of in de bergen.
  • 4 - Bij extreem hevig licht zoals in het hooggebergte. Niet gepast voor chauffeurs.

En in België?

Voor onze midden-Europese zon volstaat meestal de universele filtersterkte 2. Voor aan zee en op het strand is 3 zinvol, en bij het skiën op de gletsjer kies je best voor sterkte 4. 

De kleur van de glazen.

De kleur van de brilglazen zegt niets over de bescherming, donker betekent dus niet dat je automatisch beter beschermd bent. Het enige wat de kleur doet is het zichtbare licht reduceren en je ogen beschermen tegen helderheid.

  • Grijze glazen verminderen de felheid van het licht zonder aan de kleuren af te doen. 
  • Bruine glazen zorgen dat het zonlicht minder verblindend is maar vervormen wel meer de kleuren en maken het zicht wat wazig.
  • Gele glazen reduceren de waas van het blauwe licht van de zon beter dan bruin, het verscherpt dus het zicht maar de vervorming van kleuren is sterker. 
  • Groene glazen verminderen de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Ze zorgen voor een goed contrast tussen objecten.
  • Roze glazen bieden een goed contrast voor objecten tegen blauwe of groene achtergrond. Ideaal als je veel aan watersport doet of veel op en rond het water bent. 


De meeste gebruikte kleuren bij Hans Anders zijn grijs, bruin en Max bruin.

Iedere kleur heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen. Grijs houdt de ruimtelijke kleuren in stand. Bruin zorgt voor meer contrast bij bepaalde kleuren. Max bruin is dan weer het ideale glas voor automobilisten. Het zorgt voor een helder en contrastrijk zicht. Deze kleur haalt bovendien ook de hinderlijke schittering van bijvoorbeeld tegenliggende koplampen weg.

kleuren zonneglazen

De grootte van de glazen.

De glazen moeten groot genoeg zijn opdat ze je ogen zouden beschermen tegen invallende zonnestralen die van boven, van de zijkant of via reflectie langs onderaan binnenkomen. Dat geldt zeker voor een vakantie aan zee of in de bergen. De ideale zonnebril reikt van boven tot aan de wenkbrauwen en van onder tot de rand van het gezicht.

Zonnebrillen voor te sporten.

Voor alle buitensporten (tennis, skiën, golf, joggen) zijn er aangepaste sportbrillen. In de bergen heb je natuurlijk een andere nodig dan bij watersporten. Sneeuw en wit zand reflecteren meer dan 90% van de zonnestralen en zijn daarom erg gevaarlijk voor de ogen.

Vermijd bij het sporten zonnebrillen met een metalen dus breekbaar montuur. Polycarbonaat of kunststof zijn de meer aangewezen ‘sportmaterialen’. Er bestaan ook monturen die de ogen volledig afsluiten, vooral aan de zijkanten. Zij bieden een optimale bescherming. Tip: een elastische band aan de achterkant van je hoofd zorgt dat je je zonnebril niet verliest tijdens het sporten.

Fotochromische glazen, die hun tint aanpassen aan het licht en dus verblinding van de ogen tegengaan, zijn op zee of in de bergen niet geschikt.

Zonnebrillen voor in het verkeer.

Een goede ‘verkeerszonnebril’ situeert zich in de filtercategorieën 0 tot 3. Vanaf categorie 4 is de bril te donker om nog veilig auto te rijden. Eenmaal het duister wordt kan je best je zonnebril afzetten.

Fototrope lenzen, die donkerder worden naarmate er meer licht op valt, zijn minder geschikt voor de auto. De voorruit van de auto zal al een deel van het UV-licht tegenhouden. Hierdoor wordt de lens minder donker dan als er geen UV-licht wordt tegengehouden. Een ander nadeel is dat als je plotseling een donkere ruimte binnenloopt, je bril even tijd nodig heeft om weer lichter te worden.        

Zonnebrillen voor kinderen.

Belangrijk: koop voor kinderen nooit speelgoedzonnebrillen zonder goede UV-filter. Ga voor een bril met sterke kunststoflenzen, die de ogen niet kunnen kwetsen als ze breken. Hun ogen zijn immers nog delicater en kwetsbaarder dan die van een volwassene. Baby's moeten in de zon niet alleen een zonnehoedje dragen om hun hoofdje te beschermen: ook voor hun ogen is het belangrijk dat de rand breed genoeg is. Oogartsen raden aan om uw kind zo snel mogelijk te laten wennen aan een zonnebril.