Hoe maak je je bril het best schoon?

Waarom moet je je bril onderhouden? Simpel. Door af en toe zorg te dragen voor je bril verleng je zijn levensduur en behoud je ook de kwaliteit van het zicht.

bril schoonmaken

Alcoholdoekjes, ja of nee?

Hans Anders raadt het gebruik van deze doekjes af. De alcohol kruipt in de reeds aanwezige krasjes en kan de ontspiegeling- en/of kraswerende laag doen loskomen. Bovendien bevatten ook deze doekjes houtvezels, met krasjes tot gevolg.

Hoe je bril & brillenglazen wel onderhouden

Hou je bril onder koud of lauw stromend water en gebruik een zachte zeep of een speciale brilspray om eventuele vetresten te verwijderen. Vermijd te agressieve detergenten of afwasproducten op basis van citrusextracten. Deze kunnen immers te hard inwerken op het materiaal van je bril.

Je droogt een bril best af met een schone zachte doek die gewassen is zonder wasverzachter, want dit kan een wazige film op de glazen achter laten. Een nieuw microvezeldoekje is eigenlijk het meest geschikte materiaal om je bril en je brilglazen mee te drogen.

Zo berg je je bril op

Je bril berg je het best op in een harde brillenkoker. Niet voorhanden? Zorg dan op zijn minst dat hij steeds met de glazen naar boven ligt.

Secuur met temperatuur

Hoge of lage temperaturen en je bril zijn niet de beste maatjes. Extreme temperaturen kunnen je bril immers vervormen. Te vermijden: direct en straf zonlicht, verwarmingstoestellen, ‘onschuldige’ maar gevaarlijke plaatsen zoals op het dashboard van je auto of de sauna.