Mag je met lenzen slapen?

Lenzen zijn comfortabel en daarom draag je ze ook graag. Misschien zijn ze soms iets te comfortabel en zou je haast vergeten dat je ze nog in hebt, bijvoorbeeld als je gaat slapen. Lenzen en slapen, hoe zit dat nu?

Contactlenzen

Slapen met contactlenzen is niet verstandig?

Het is niet verstandig om te gaan slapen met contactlenzen in. Wanneer je in slaap valt met contactlenzen in, dan wordt je hoornvlies geheel afgesloten van de buitenlucht omdat het dan door de contactlens én door het ooglid afgedekt wordt. Tijdens het slapen is er geen knipperbeweging die er voor zorgt dat zuurstof via het traanvocht tussen de contactlens en het hoornvlies getransporteerd wordt. Jouw hoornvlies krijgt dan onvoldoende zuurstof en dat is schadelijk voor jouw oog. Meestal zijn de ogen dan rood en pijnlijk bij het ontwaken. Soms zwelt zelfs het bindvlies op. Dan kunnen de contactlenzen zich gemakkelijk vastzuigen aan jouw oog met allerlei vervelende gevolgen voor het hoornvlies.

Wat doen als je in slaap bent gevallen met lenzen?

Indien je gaat slapen met contactlenzen in, zullen je ogen de volgende ochtend erg droog aanvoelen. De contactlenzen kunnen vastzitten op de ogen of erger, je ziet plots minder scherp. Wat je ook doet, probeer de contactlenzen niet met geweld te verwijderen, dit kan immers jouw hoorvlies beschadigen, wat kan leiden tot infecties van het bindvlies of hoornvlies! 

Druppel wat lenzenvloeistof of een zoutoplossing in de ogen en wacht een aantal minuten tot de lens zacht wordt. Hierna kan je de lens verwijderen. Daarna draag je best even een bril zodat je ogen wat rust krijgen. Bezoek ook een oogspecialist om te laten controleren of je ogen geen schade hebben opgelopen.

Een dutje doen met lenzen?

Een dutje van bijvoorbeeld een half uur is dan weer geen probleem, voor geen enkel type lens. Je ogen kunnen misschien iets droger aanvoelen bij het wakker worden. Wanneer je echter een nacht slaapt met je lenzen in, moet je er zeker van zijn een bepaald type lens te gebruiken dat hiervoor geschikt is. Hiervoor ga je best eerst op lenzencontrole.