Multifocale glazen Hans Anders scoren het best

Uit een Frans onderzoek blijkt dat de multifocale glazen van Hans Anders een betere prijs-kwaliteit verhouding hebben en beter beoordeeld worden dan de merkglazen van Essilor. Lees hieronder de details.

Brillen

Het onderzoek: multifocale glazen

Duurdere merkglazen zijn niet per se beter. Dat bewijst een onderzoek van het magazine '60 millions de consommateurs', de Franse variant van het Vlaamse magazine Test-aankoop. In het onderzoek worden 2 categorieën van progressieve of multifocale glazen getest: de standaardglazen en de geoptimaliseerde, premium versie ervan. Multifocale glazen zijn glazen waar je zowel van veraf als dichtbij mee kunt zien.

In het onderzoek ging men na of er een alternatief bestaat voor de (dure) multifocale glazen van Essilor, die hetzelfde kwaliteitsniveau behaalt. Essilor beheerst de Franse opticienmarkt en werd daarom gekozen als referentiepunt. Daarnaast onderzocht men of de brillen van de laatste generatie effectief meer bevrediging geven aan de gebruikers dan hun voorgangers.

53 brildragers tussen 45 en 65 jaar werden geselecteerd op basis van zeer strenge criteria. Zo was het vereist dat ze reeds lange tijd met multifocale glazen vertrouwd waren en werden mensen met bijvoorbeeld diabetici niet opgenomen voor het onderzoek. De proefpersonen moesten gedurende vier weken een bril uittesten om daarna in een sessie een vragenlijst in te vullen over de bril, dit drie maal op rij. 

Er werd hen gevraagd de bril te beoordelen aan de hand van enkele criteria en aan te geven welke bril ze verkozen op een schaal van 0 tot 10. De verdeling gebeurde volledig toevallig en de respondenten waren niet op de hoogte van de context of het merk van de bril. De brillen die te vergelijken waren, zijn: Varilux (Essilor), basis glazen (Hans Anders) en standaard glazen (Hans Anders).

Viva Hans Anders

Het onderzoek wees uit dat twintig personen kozen voor de basis glazen van Hans Anders, twintig anderen voor de geoptimaliseerde versie met standaard glazen van Hans Anders en slechts 13 personen verkozen de merkglazen van Essilor. De Varilux-glazen van Essilor werden dus overtroffen. Daarbij verwerpt het onderzoek de stelling dat de laatste nieuwe brillen een betere versie zijn van de oudere generatie en daarom sowieso meer bevredigend zijn. 

Het is dus mogelijk een kwaliteitsvolle bril aan te schaffen buiten de filialen van marktbeheerser Essilor, bijvoorbeeld bij Hans Anders. Hans Anders is goedkoper, maar evenwaardig, zo blijkt! Of zelfs beter. Een pluim voor onszelf en een voordeel voor jou als consument, al zeggen we het zelf.