Nachtlenzen zijn contactlenzen die je ’s nachts draagt, terwijl je slaapt. Je doet ze in voordat je gaat slapen. Na het opstaan doe je de lenzen uit. Het voordeel is dat je de hele dag scherp ziet zonder bril of lenzen. Toch kleven er ook nadelen aan.

Hoe werken nachtlenzen?

Nachtlenzen zijn altijd harde lenzen. Deze lenzen vervormen je oog, of beter gezegd je hoornvlies. Door de speciale vorm van de lenzen wordt het hoornvlies iets platter. Bij nachtlenzen gebeurt dit dus in je slaap.

Dit is nodig om ervoor te zorgen dat je de hele volgende dag scherp ziet. Stop je met het dragen van nachtlenzen, dat neemt je hoornvlies zijn eigen vorm weer aan. Dan moet je weer gewoon een bril op of lenzen in overdag.


Voordelen van nachtlenzen

  • Geen irritatie meer overdag door je lenzen
  • Lekkerder sporten zonder lenzen, maar wel scherp zien
  • Droge ogen of hooikoorts? Probeer nachtlenzen uit
Bekijk onze lenzen

Nadelen van nachtlenzen

  • Je moet wel even wennen aan nachtlenzen
  • Nachtlenzen drukken je ogen een beetje in
  • Traanvocht kan niet zo goed doorstromen waardoor kans op bacteriën groter is
Bekijk onze lenzen

De prijs van nachtlenzen

Nachtlenzen zijn duurder dan gewone contactlenzen. Iedere opticien hanteert zo zijn eigen prijs voor dit type lenzen. De gemiddelde prijs ligt rond de €450 per set.

Deze prijs is inclusief onderzoeken en metingen. Na ongeveer een jaar moet je de nachtlenzen vervangen door een nieuw paar.

Dag- en nachtlenzen (24 uur)

Heb je een hekel aan het wisselen van je lenzen, of moet je bijvoorbeeld 's nachts vaak je bed uit en wil je meteen scherp zien? Dan zijn 24-uurs lenzen een slimme oplossing voor jou. Deze dag- én nachtlenzen draag je continu, zelfs wanneer je gaat slapen. 

Een groot ander groot voordeel van dit type contactlenzen is dat je de lenzen tussendoor niet schoon hoeft te maken, je hebt dus ook geen vloeistof nodig. Let er wel op dat je je aan de voorgeschreven draagtijd houdt. 

De meeste 24-uurs lenzen zijn gemaakt van een materiaal op siliconenbasis met een hoog vocht- en zuurstofgehalte, waardoor de lens comfortabel blijft gedurende de hele dag én nacht!

Easy wear lenzen

Gewone of multifocale nachtlenzen kopen

Zachte lenzen vervormen je oog niet en vragen minder controles en onderhoud. Om deze redenen verkoopt Hans Anders alleen zachte lenzen, in meerdere soorten.

Wil jij toch harde nachtlenzen? Er zijn genoeg opticiens die ze verkopen, zowel gewone als multifocale nachtlenzen. Zij doen altijd uitgebreid vooronderzoek, om te kijken of je ogen hiervoor geschikt zijn. Doorsta je de test, dan mag je erop vertrouwen dat het goed zit.

Easy wear lenzen

Meer advies van Hans Anders