Wist jij dat geluid boven de 80 decibel al schadelijk is voor het gehoor? Weinig mensen weten niet precies wanneer en waar het geluidsniveau van 80 decibel wordt bereikt. We kunnen je alvast vertellen dat dit om je heen vaker voor komt dan je denkt. We willen je absoluut niet bang maken, maar eenmaal gehoorbeschadiging opgelopen, is dit niet meer te herstellen. Daarom is het handig om te weten in welke situaties waar het slim is om gehoorbescherming te dragen!

Op de werkvloer

Werk je in de bouw, dan krijg je regelmatig te maken met lawaai. De 80 decibel grens, ook wel aangegeven met 80 dB(A), wordt daar vaak overgeschreden. Weet bijvoorbeeld dat een boor al snel 100 dB(A) produceert en een cirkelzaag wel 110 dB(A) en in dit soort werkomstandigheden is gehoorbescherming noodzakelijk. In veel gevallen zijn er daarom ook wetten en regels die gelden voor zowel de werknemer als werkgever om gehoorschade te voorkomen.

Gehoorbescherming

Horeca

De werkgevers zijn ook hier verplicht te voldoen aan de Arbowet voor haar werknemers. Maar niet alleen de werknemers komen in aanraking met hoog geluidsniveau, de horecabezoekers natuurlijk ook. We kunnen wel veilig stellen dat vrijwel iedereen van muziek houdt, en helaas is muziek een van de grootste boosdoeners wat betreft gehoorbeschadiging. In clubs of tijdens concerten wordt de 80 dB(A) grens al snel overschreden. Muziek rond de 100 dB(A) wordt door velen nog als prettig ervaren en men heeft door het opgaan in de muziek niet door dat dit geluidsniveau schadelijk kan zijn. De pijngrens voor de meeste volwassen ligt namelijk pas boven de 120 dB(A), maar dit betekent dus niet dat dan pas de gehoorbeschadiging zich voordoet. Om nog lang van muziek te kunnen genieten, adviseren we dus altijd oordoppen te dragen bij concerten en andere uitgaansgelegenheden! Er zijn speciaal op maat te maken oordoppen die het geluid perfect reduceert en filtert zodat de muziek niet haar kwaliteit verliest!

Verkeer

Ja, ook het verkeer kan aardig wat decibel produceren. Verkeer op de snelweg komt al snel boven de 95 dB(A) uit! Je kan al gehoorbeschadiging oplopen wanneer je 4 uur achter elkaar wordt blootgesteld aan 80 dB(A) of hoger. Misschien zit je niet zo snel meer dan 4 uur lang achter het stuur (files terzijde), maar hou er rekening mee dat dit bij bijvoorbeeld een autovakantie naar het zuiden van Frankrijk risicovol kan zijn.

Naast de werkvloer, horecagelegenheden en het verkeer zijn er zeker nog andere situaties waar je gehoorbeschadiging kan oplopen. Houd in je achterhoofd dat een normaal gesprek al circa 60 dB(A) oplevert. Al het langdurige lawaai dat voor jouw gevoel hoger is dan een gesprek bij de koffieautomaat, kan dus schadelijk zijn voor je gehoor.

In het water

Zwemmen, zeilen, waterskiën, wake-boarden... een greep uit de vele watersporten waarbij we onvermijdelijk in contact komen met water. Veel volwassenen en kinderen hebben na het zwemmen, douchen, baden of watersporten last van water in het oor. Dit kan pijnlijk zijn en bovendien is het de dagen daarna lastiger om goed te horen, omdat het oor verstopt zit. Met zwemdopjes voorkom je dat er water in het oor komt tijdens het zwemmen, douchen en baden. En dit vermindert dan weer de kans op een oorontsteking.

Meer advies over gehoorbescherming?

Kom langs in de winkel of maak een afspraak met een van onze gediplomeerde audiologen.