Mooi, maar venijnig

Vuurwerk kan geweldig zijn. Schiet een vuurpijl de lucht in, creëer een magnifiek kunstwerk aan de sterrenhemel en je mond valt spontaan open. Maar het is niet alleen maar feest op 31 december. Er kunnen zich gevaarlijke situaties voordoen. Let goed op je vingers en ogen, maar zeker ook op je oren.

Weleens voor een straalvliegtuig gestaan?

Omdat vuurwerkknallen van korte duur zijn, is het moeilijk om in te schatten hoeveel geluid het nou écht maakt. Wij hebben de proef op de som genomen, en wat blijkt: sommige klappen maken meer geluid dan de start van een straalvliegtuig. Het feit dat je je ervan bewust bent dat er een knal aankomt, zorgt al voor een lichte bescherming. De spiertjes in je middenoor spannen dan aan. Omdat je de knallen van vuurwerk vaak niet ziet aankomen, heb je die natuurlijke bescherming niet, wat het extra gevaarlijk maakt.

De gevolgen van gehoorbeschadiging door vuurwerk

De gevolgen van gehoorbeschadiging door vuurwerk

Vuurwerk kan veel schade aanrichten. Een kapotte ruit is heel vervelend, maar gelukkig te repareren. Bij gehoorbeschadiging is dat niet het geval. Daar blijf je voor de rest van je leven last van houden. Het begint met een piep of ruis, en kan uiteindelijk zorgen voor een permanente piep of overgevoeligheid voor geluid. Reden genoeg om op je hoede te zijn!

Hoe bescherm je jezelf?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om tijdens de jaarwisseling met de ramen dicht in bed te liggen, maar gezellig is anders. Als je erop uittrekt, neem dan in ieder geval altijd genoeg afstand als er vuurwerk wordt afgestoken. Wil je je oren extra goed beschermen, draag dan gehoorbescherming. De oren van kinderen zijn extra fragiel. Voor hen is er speciale gehoorbescherming, zoals bijvoorbeeld de Muffy. Deze oorkappen sluiten de oren volledig af, waardoor schadelijke herrie geen kans maakt om tot de trommelvliezen door te dringen. Wil je naast je oren ook je ogen ook de bescherming geven die ze verdienen, kijk dan eens naar een speciale vuurwerkbril.