Onze tips om vlot te wennen aan je hoortoestel

Horen

Wie start met een hoortoestel, is meestal al een tijd niet meer gewend aan ‘normaal’ horen. Dat maakt dat je een periode zal moeten wennen aan je hoorapparaat en je nieuwe gehoor. Het belangrijkste advies is alvast: heb geduld en geef het tijd…
We geven je 8 tips van onze experts om die gewenningsperiode makkelijker door te komen.

  • Verwacht niet dat je meteen weer goed hoort. Je hersenen zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe manier van horen. Waarschijnlijk zal je plots heel veel zaken horen die je al lang niet meer hoorde, en dat kan erg vermoeiend zijn. Hou dus rekening met een heel ander gehoor en gun jezelf voldoende rust.
  • Draag je toestel zoveel mogelijk. Hoe vaker je het draagt, hoe sneller je gewend zal raken aan het toestel.
  • Houd een gehoordagboek bij en noteer daarin in welke situaties er nog problemen zijn met het gehoor. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een dichtslaande deur die je telkens doet opschrikken of een bepaalde omgeving waarin je je gesprekspartner nog niet goed verstaat. Na een tijd kan je dit dagboek overlopen met de audioloog. Die kan dan inschatten of die zaken zullen beteren met tijd, of dat je toestel wat anders moet worden afgesteld.
  • Vermijd om je toestel altijd stiller te zetten omdat geluiden storen. Het is beter om je toestel een paar uur te dragen en dan uit te doen als het te veel wordt. Je hoortoestel altijd stiller zetten staat de gewenning aan het hoorapparaat in de weg. Ook hier geldt weer: wees geduldig. De gewenningsperiode kan makkelijk een aantal weken in beslag nemen.
  • Zorg dat je voldoende info hebt over het toestel zelf en maak jezelf vertrouwd met het inbrengen en uitnemen, het reinigen en het regelen van het hoorapparaat.
  • Licht je gesprekspartner in over je nieuwe toestel en vraag om op een normale manier en gewoon volume te spreken. Het helpt ook als je het gezicht van je gesprekspartner goed kan zien, zo kunnen je hersenen duidelijke linken leggen tussen geluid, woorden en lichaamstaal.
  • Praat met anderen die een hoortoestel hebben. Andere ervaringen – zeker over de gewenningsperiode – kunnen je helpen om er zelf beter mee om te gaan. 
  • Informeer je over de beschikbare accessoires. Zo kan het interessant zijn om de audio van tv, gsm en radio rechtstreeks naar je hoortoestel te laten sturen. Of maak gebruik van een discreet microfoontje zodat je je gesprekspartner beter verstaat. Bekijk samen met je audioloog de mogelijkheden.