Nachtblindheid en zien in het donker

Zien mensen verder scherp dan katten? En is iedereen nachtblind? Hier lees je er alles over!

ogen

Nachtblindheid krijg je door een aandoening aan het netvlies waardoor je slecht of helemaal niets ziet wanneer er weinig licht is. Ongeveer 1 op 3.000 mensen zijn nachtblind en nachtblindheid is altijd aan beide ogen tegelijk. Een van de mogelijke oorzaken is een langdurig tekort aan vitamine A, maar er zijn ook tal van andere oorzaken, zoals een erfelijke aandoening aan de netvliezen.

Soms duurt het meer dan een uur voor mensen met nachtblindheid bij de overgang van daglicht op donker om opnieuw te kunnen zien.

Nachtblind, hoe komt dat?

Dat we bij daglicht kunnen zien, is dankzij de kegeltjes in ons netvlies. Die kegeltjes bevatten drie soorten pigment, terwijl de staafjes in onze ogen slechts zwart/wit-schakeringen hebben. Het pigment van de staafjes bestaat uit een proteïnestructuur en een stof die verwantschap heeft met caroteen of vitamine A.

Als er licht op dit pigment valt, dan splitst het in verschillende delen en moet het weer opnieuw worden opgebouwd. Daarvoor is vitamine A nodig dat uit het bloed wordt opgenomen. Wanneer er geen of onvoldoende vitamine A is, wordt de aanmaak van nieuw pigment verstoord. 

Verminderd zichtsvermogen

De staafjes vangen normaal 's nachts lichtsignalen op en zetten die om in elektrische prikkels voor de hersenen. Onder invloed van het rodopsine is het mogelijk in de schemerdonker en in het donker te zien.

Als er onvoldoende rodopsine in het oog aanwezig is, dan is er bij schemerdonker en donker sprake van een verminderd gezichtsvermogen. Men spreekt dan van nachtblindheid.

Zien in het donker

Een beetje het tegenovergestelde van nachtblindheid is beter kunnen zien in het donker, zoals tal van dieren doen. Zo ziet een kat bijvoorbeeld maar liefst 8 keer beter in het donker dan de mens.

Hoe komt dat? Wel, een kat heeft aan beide uiteinden van de ogen 10 graden extra gezichtsveld, waardoor ze sneller bewegingen om zich heen kunnen detecteren. Bij katten zorgen daar de staafjes in hun netvlies voor, maar dat heeft ook zijn nadelen, want katten hebben ook minder kegeltjes dan de mens in het netvlies en zien daardoor minder kleur. 

Wist je dat de mens 30 tot zelfs 36 meter ver scherp kan zien en dat katten een voorwerp op 6 meter moeten zien om er een scherp beeld van te kunnen maken?

Wat wil jij het liefst, minder kleur, maar in het donker zien? Of net andersom, zoals nu het geval is?


Een nachtbril laat je scherper zien

Veel mensen hebben moeite om in het donker scherp te zien, speciaal voor zo'n situaties is de nachtbril ontwikkeld. De nachtbril is eigenlijk een soort zonnebril voor ’s nachts. Hij heeft vrij heldere, gele glazen. Deze speciale glazen zorgen voor een scherper zicht. Ze filteren bovendien de felle lichtstralen van tegemoetkomende koplampen, zonder het overige zicht te belemmeren. Hierdoor zie je meer en raken je ogen minder snel vermoeid. Net als een zonnebril is een nachtbril ook op sterkte verkrijgbaar.