Help je oren niet naar de TUUT

Muziekfestivals zijn tegenwoordig razend populair, maar de overheid is bezorgd over de gehoorschade en overlast die ze mogelijk teweegbrengen, met strengere geluidsnormen tot gevolg. De perfecte aanzet dus om je wat meer te vertellen over gehoorschade en – bescherming.

horen

iPotDoof

Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie lijden ongeveer 800 miljoen mensen wereldwijd aan gehoorverlies en zal dit aantal tegen 2015 stijgen tot 1,1 miljard, ongeveer 16% van de wereld-bevolking.

Hoewel het voornamelijk de vergrijzing is die zorgt voor die blijvende stijging neemt ook het aantal jongeren met gehoorschade ieder jaar toe.

Meer blootstelling aan te luide muziek is een belangrijke “oor-zaak”. Muziek is namelijk makkelijker beschikbaar geworden en door de technologische innovatie van muziekapparatuur kan het geluid makkelijk opgedreven worden. MP3-spelers en elektronische muziek met vaak zware basgeluiden zijn de nieuwe standaard.

Wie wil horen, moet voelen

Regelmatige blootstelling aan overmatig geluid beschadigt de zintuighaartjes in het binnenoor onherroepelijk.

Bij een ernstige beschadiging is er een blijvend letsel wat vroegtijdig gehoorverlies bespoedigt. In normale omstandigheden neemt het gehoor vanaf de leeftijd van 30 jaar gestaag en amper merkbaar af.

Tegenwoordig start dit proces echter op steeds jongere leeftijd. Steeds meer jongeren hebben een beperkter gehoor of hebben last van tinnitus (interne geluiden zoals een pieptoon of ruis) of hyperacusis (overgevoeligheid voor externe geluiden). 

De frequentie (hogere tonen zijn in het algemeen schadelijker dan lage), de duur van de blootstelling en de intensiteit of sterkte van het geluid (uitgedrukt in decibel) bepalen het risico op schade. De veiligheidsgrens ligt op 80 dB gedurende acht uur. Vanaf 100 dB is er zelfs kans dat er binnen het uur ernstige gehoorschade optreedt. 

Altijd al willen weten hoe luid het er in je omgeving aan toe gaat? Download dan snel de gratis app en geluidsmeter ‘Help ze niet naar de tuut’.

De gevoeligheid voor gehoorschade is sterk verschillend van persoon tot persoon en wordt beïnvloed door enkele risicofactoren. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld mannen, de jongste of oudste leeftijdscategorieën, rokers (en rockers), muzikanten en ja, zelfs mensen met blauwe ogen of suikerziekte. 
Ook sommige geneesmiddelen als aspirine doen het risico toenemen.

Koester je oren

Het is dus belangrijk om de oren te beschermen. Een gouden regel bestaat erin zo ver mogelijk weg te blijven van de geluidsbron.

Daarom zijn koptelefoons bijvoorbeeld minder schadelijk dan in-ears.

Als je aan lawaai bent blootgesteld is het aangewezen je oren enkele uren te laten rusten. Op festivals bijvoorbeeld bezoek je best op tijd en stond de camping. 

*

Oordopjes bieden een goede bescherming tegen geluid. Er bestaan zeer veel verschillende soorten oordoppen. Volgens onderzoek uitgevoerd door professor Bart Vinck zijn otoplastieken, op maat gemaakte gehoorbescherming met ingebouwde filters of kneedbare wegwerpdopjes van was het meest effectief. 

Neem zeker eens een kijkje naar ons aanbod Alpine oordoppen of kom langs bij één van onze audiowinkels voor de aanmaak van of meer informatie over otoplastieken.